Osm zlatých medailí Veroniky Tondrové

O víkendu 28. – 29. 5. se v Kladně plaval Letní přebor Středočeského kraje žactva. Auto Škoda se těchto kvalifikačních závodů zúčastnila a znovu atakovala hranici čtyřiceti medailí.

Největší současná plavecká hvězda Mladé Boleslavi Veronika Tondrová, byla znovu stoprocentně koncentrovaná na svůj výkon a ve všech osmi startech dohmátla jako první. Je to jen potvrzení její sportovní plavecké kvality, která bude jistě i nadále vzrůstat. Další dvě zlata přidala ve štafetách 4x50VZ a 4x50PZ. V tomto snažení ji vydatně podpořily kolegyně Kristýna Čanaky, Markéta Tužilová a Tereza Pužmanová. Toto kvarteto naprosto zaslouženě a přesvědčivě ovládlo celé startovní pole.

Markéta Tužilová, Tereza Pužmanová – jsou znovu a stále jména skloňována s ročníkem 2002 a s vynikajícími výsledky. Obě děvčata dosáhla na shodnou bilanci dvou stříbrných a pěti bronzových medailí a potvrdila, že trio T+T+P je připraveno úspěšně bojovat na MČR v Ústí nad Labem.

To Filip Švásta (2002) vybojoval zlato na 100PZ trochu překvapivě a tím určitě potěšil boleslavský Fanklub v kladenském hledišti.

Dvakrát zlatá ze štafet Kristýna Čanaky (2003) se dokázala prosadit i individuálně. Dvě stříbrné a dvě bronzové placky potvrzují její stále stoupající výkonnost a svoje kvality bude prezentovat i v Ústí na MČR. Její ročníková kolegyně a kamarádka Tereza Výmolová navýšila počet pódiových umístění o dvě. Stříbro a bronz jsou brány velmi pozitivně vzhledem k jejímu nachlazení.
Znovu velmi osamocená, ale znovu úspěšná byla v kategorii 2004 Alžběta Nováková. Bětka je pravidelným návštěvníkem slavnostních ceremoniálů. V Kladně se jich zúčastnila v sedmi případech. Dvě zlata, čtyři stříbra a jeden bronz jí řadí na druhou příčku v boleslavském klubu, hned za Veroniku Tondrovou.

Je známo, že všichni nemohou být první a i výkony ostatních plavců byly vynikající a motivující pro další závody. Bohužel Kryštof Fišer (02) přišel o svoji medaili diskvalifikací a jeho top pořadí je 4x šesté místo. Šimon Fišer dokázal dobýt čtvrtou příčku v závodě 200Z. Karolína Šímová (03) musela druhý den odstoupit ze zdravotních důvodů a jejím maximem zůstal pátý nejlepší čas na 50VZ. Trojice Daniel Beneš, Daniel Čančík a Štěpán Vrba (všichni 03) plavali okolo desátého místa, jen Daniel Beneš dokázal překvapit čtvrtým časem na 100PZ.

O rok mladší Eva Svobodová jistě zaujala na nejdelší trati 800VZ svým čtvrtým místem.

Poslední a opravdu velmi vydřený bronzový stupínek na 4x50VZ dokázalo vyplavat chlapecké kvarteto ve složení Daniel Čančík, Filip Švásta, Šimon Fišer a Kryštof Fišer.

Všichni medailisté by měli mít účast na letním MČR zajištěnou. Ostatní musí čekat, zda propadnou kvalifikačním sítem.
Celkový počet 39 cenných kovů je bilance ohromující a znamená povzbuzení pro trenérské trio Zdeněk Novák, Jan Muzikant a Ivana Davídková, pod kterými nejlepší plavci trénují. Progres výsledků ukazuje na dobře zvolenou strategii zátěže a není na programu dne ji narušovat, nebo dokonce měnit personálně. Je důležité uvědomit si fakt, že plavání v Mladé Boleslavi má obrovskou tradici a vše je podloženo tvrdou prací plavců samotných, kteří chtějí mít ve svém klubu trenéry, jimž stoprocentně věří.

Statistika časů našich plavců je zde.

Michal Čanaky